eskiden büfelerde tost yaptırırken içine salça konurdu. biber salçası. tercihe göre acılı salça da koydurulabilirdi. sonra ketçap denen domates cıvığı hayatımıza girdi. iyice yaygınlaştı. tostlar da salça yerine ketçapla yapılır oldu. sevmediğimden değil, yerine göre ketçap olmazsa olmazdır. uygun şeylerle harika gider. ama tosta yakışmadı. hani oldu da, böyle bir başkalaşım sürecine girdi tost. pratikleşti. üzerindeki emeği kaybetti. basitleşti. o salçayı bıçakla incecik sürebilmek vardı ekmeğe. sanattı adeta. ketçap şişesini devirip "corrrrk! purrrrt! püfffş!" itici sesleriyle ekmeğin içine ketçap sıkmak basit oldu biraz. lezzeti de biber salçası lezzetinde değil hem. sucukla olmuyor. çakma gibi duruyor. eskiden yediğim tostları özlüyorum... evde yapıp yiyebilirim ama dışarıdan yemenin tadı başkadır. dışarıda da biber salçası ile yapanı bulmak neredeyse imkansız artık. sucukla maksimum uyumu yakalayabilen şey salçadır. ketçapla yapılanı ise vasat kalır. 2000'lerdeki birçok şey gibi. pratikleştikçe eski lezzetini kaybeder. yine lezzetlidir ama başka bir tattır.
bazen 90'ları özlüyorum...
kaynak : Esenler Bosch Servisi
Bakırköy Ariston Servisi
Esenyurt Ariston Servisi
Beyoğlu Demirdöküm Servisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder